Zavarujte občutljive podatke na spletu!

Tom 23. marca, 2015 0
Zavarujte občutljive podatke na spletu!

Imate v lasti spletno stran, prek katere zbirate občutljive podatke obiskovalcev? Če imate spletno trgovino, to vsekakor počnete, zato je zelo pomembno, da poskrbite za ustrezno varovanje. Prav lahko se vam namreč pripeti kraja podatkov, ki vam bo povzročila sive lase, po možnosti pa tudi visoko kazen zaradi neustrezne zaščite. Kako torej zavarovati občutljive podatke?

Preprosto – s SSL certifikatom

Če za SSL certifikate še niste slišali, je skrajni čas, da se poučite, za kaj gre. SSL je varnostni protokol, ki je odgovoren za šifriranje podatkov, ki se pretakajo med brskalnikom obiskovalca in strežnikom oziroma spletno stranjo. Najpogosteje gre za domensko verifikacijo, torej za potrditev pristnosti spletnega mesta, ki obiskovalcem vliva dodatno zaupanje.

SSL certifikat

Vsi podatki, ki se prenašajo med obiskovalci in spletno stranjo, so šifrirani, zato tudi v primeru kraje podatkov ne more priti do škode (oz. za to obstaja precej manjša verjetnost). Pravimo, da je komunikacija na medmrežju varna. Zaščititi je potrebno predvsem osebne podatke in podatke bančnih ter kreditnih kartic. V primeru možnosti izvedbe plačila na spletu s kreditno kartico je namestitev SSL certifikata obvezna.

Spletna stran na varnem HTTPS protokolu

Zagotovo ste že zasledili spletne strani, ki imajo v URL povezavi na začetku namesto http zapisano https. Gre za varen protokol, katerega lahko ima tudi vaše spletišče, če se odločite za nakup varnega SSL protokola.

HTTPS protokol

SSL certifikat je lahko samopodpisani certifikat, ki se izda brez preverjanj, seveda pa je v takšnem primeru stopnja zaupanja zelo nizka. Mnogo višjo stopnjo zaupanja imajo SSL certifikati, izdani s strani zaupanja vrednih mednarodnih izdajateljev, med katere sodita npr. GeoTrust in Comodo.

Koliko stane SSL certifikat?

Cena za SSL certifikat za domensko verifikacijo je različna od ponudnika do ponudnika. Naj najprej omenimo, da SSL certifikate nudijo podjetja, ki se ukvarjajo z registracijo domen in spletnim gostovanjem. Če pogledamo enega izmed največjih slovenskih ponudnikov Neo-Serv, lahko vidimo, da cena za varni SSL certifikat na letni ravni znaša med 30 in 40 €. Poleg certifikatov za domensko verifikacijo so na voljo tudi druge vrste certifikatov (poslovna verifikacija, razširjena verifikacija, wildcard certifikati).

Oglejte si cene SSL certifikatov.

SSL certifikat – več kot le vpliv na varnost

Ko govorimo o SSL certifikatih, ne moremo mimo dejstva, da certifikati ne vplivajo le na varnost podatkov, temveč tudi na pozicije iskalnih poizvedb v spletnem iskalniku Google. Spletna mesta, ki imajo nameščen SSL certifikat, dosegajo boljše uvrstitve v iskalnikih, saj Google pri izračunu za pozicioniranje strani upošteva tudi to, ali ima spletna stran nameščen SSL certifikat ali ne. To je eden izmed glavnih razlogov, da so SSL certifikati nameščeni tudi na spletnih straneh, ki ne prodajajo.

Comments are closed.