Zakaj si morate čim hitreje priskrbeti SSL certifikat?

Tom 14. februarja, 2017 0
Zakaj si morate čim hitreje priskrbeti SSL certifikat?

Če še ne veste, kaj je SSL certifikat, si za začetek preberite prispevka »Zavarujte občutljive podatke na spletu!« in »Se odločiti za domenski ali poslovni SSL certifikat?«. Ko boste seznanjeni, o čem točno je govora, nadaljujte z branjem današnjega prispevka. Vsekakor vam priporočamo, da te objave enostavno ne spregledate, saj se po vsej verjetnosti tiče tudi vas oziroma vaše spletne strani.

Glavne prednosti namestitve SSL certifikata

Še preden zapišemo glavni razlog, zakaj je pomembno na spletno stran namestiti SSL certifikat, naj vam na kratko predstavimo glavne prednosti, ki jih prinaša njegova namestitev.

1. Enkripcija prenosa podatkov

SSL certifikat zagotavlja prenos vseh podatkov prek varnih vrat :443. Če želite o samem delovanju SSL certifikata izvedeti več, vam priporočamo ogled te spletne strani, kjer je postopek zelo dobro opisan. Bistveno pri vsem tem je, da so podatki z uporabo naprednega šifriranja zaščiteni, s čimer je preprečena možnost zlorabe podatkov s strani tretje osebe (na primer s strani spletnih napadalcev – hekerjev). Na vseh straneh, kjer prihaja do prenosa občutljivih informacij, bi torej morala že zgolj ta lastnost biti dovolj velik razlog za namestitev SSL certifikata.

2. Večja verodostojnost spletne strani

Pred izdajo SSL certifikata izdajatelj, t. j. certificirana in globalno prepoznana organizacija, preveri lastništvo domene. Na e-mail, ki je vezan na domeno, se samodejno pošlje verifikacijska povezava, prek katere se potrdi lastništvo. Slednje velja za domenske certifikate, medtem ko izdajatelj pri izdaji poslovnega ali razširjenega certifikata preveri tudi podjetje. Vsi podatki o domeni oziroma podjetju so zapisani v samem certifikatu, ki ga lahko obiskovalec spletne strani kadarkoli preveri. Zaradi tega je verodostojnost spletne strani večja.

3. Povečano zaupanje obiskovalcev

Ker se vse več obiskovalcev zaveda večje verodostojnosti spletne strani ali podjetja, kateremu je bil izdan SSL certifikat, se skladno s tem povečuje tudi zaupanje obiskovalcev. Mnogo manj je pomislekov glede varnosti osebnih ali transakcijskih podatkov, mnogo manj je tudi oklevanja pred izvršitvijo spletnega nakupa. Marsikatera študija je dokazala, da namestitev SSL certifikata na spletno trgovino pozitivno vpliva na število realiziranih prodaj.

4. Boljše uvrstitve v Googlu

Že ob koncu poletja leta 2014 je Google na svojem blogu javno zapisal, da prisotnost SSL certifikata pozitivno vpliva na vidnost spletne strani v iskalniku. Po tej objavi je uporaba certifikata močno narasla, zanj se je takrat odločila tudi Wikipedia. Nekoliko kasneje se je stanje umirilo, vendar le do pred kratkim, ko je Google zopet objavil novico, ki je močno pospešila odločitev lastnikov spletnih strani za investicijo v SSL certifikat.

Kaj tako pomembnega je Google sporočil javnosti?

Najbolje, da si Googlovo objavo preberete kar sami. Naj na kratko povzamemo. Z januarjem 2017, odkar je na voljo verzija brskalnika Chrome 56, se na vseh http:// straneh, na katerih je v razne obrazce možno vnesti podatke, ob URL naslovu prikazuje varnostno obvestilo »Not secure«. Zelo podobno so izvedli tudi pri Mozilli Firefox, kjer je namesto omenjenega zapisa prikazana z rdečo črto prečrtana ikona varnostne ključavnice.

Varnostno opozorilo v brskalniku Google Chrome

Prikaz obvestila na straneh z obrazci pa je pravzaprav šele začetek. SSL certifikat je zelo pomembno namestiti tudi zato, ker se bodo v bližnji prihodnosti opozorila o nezavarovani spletni strani pričela pojavljati na čisto vseh straneh, dostopnih na http:// povezavi. Poleg tega bo samo obvestilo tudi mnogo bolj vidno. Izgledalo bo takole.

Novo varnostno opozorilo v brskalniku Google Chrome

Torej, imate spletno stran, do katere dostopate na http:// povezavi? Svetujemo vam, da jo čim hitreje spravite na https://, za kar poskrbi namestitev SSL certifikata. Izbirate lahko med domenskim, poslovnim in razširjenim certifikatom. Veliko o posameznih vrstah, prednostih in slabostih, postopku namestitve in skratka vsem, povezanim s SSL certifikati, je na svoji spletni strani zapisal ponudnik certifikatov NEOSERV.si. Zanimivo in predvsem obvezno branje za vse lastnike spletnih strani!

Comments are closed.