VPS gostovanje – kaj morate vedeti?

Tom 19. oktobra, 2020 Komentarji so izklopljeni za VPS gostovanje – kaj morate vedeti?
VPS gostovanje – kaj morate vedeti?

Za začetek pojasnimo, kaj sploh pomeni imeti VPS gostovanje. VPS (Virtual Private Server) je dejansko vaš osebni virtualni strežnik, ki se obnaša in deluje povsem enako, kot bi imeli fizičnega na neki lokaciji, le da je cenovno precej ugodnejši.

Zakaj? Zato ker si celoten fizični strežnik delite z drugimi uporabniki in si na ta način delite tudi stroške električne energije, povezave na splet, tehnično podporo itd. Kljub temu pa je zakupljen prostor tam zgolj vaš in ga ne delite z drugimi uporabniki.

Za koga je VPS gostovanje prava izbira?

Po VPS paketih gostovanja navadno posegajo podjetja z nekoliko večjimi potrebami. Torej, spletne agencije in lastniki večjega števila zahtevnejših spletnih strani z več prometa, večjih spletnih trgovin in tisti, ki želijo popoln nadzor nad vsem, kar se okrog tega dogaja.

Prav tako je to gostovanje namenjeno tistim, ki želijo sami nadgrajevati strežniške nastavitve in druge prilagoditve. Če se boste odločili za VPS gostovanje, boste deležni vseh sistemskih virov samo zase. Procesor, pomnilnik, prostor in drugo.

Kaj pa cena VPS gostovanja?

Ko govorimo o ceni VPS gostovanja, lahko rečemo, da je nekoliko dražje (kar je razumljivo) od deljenega gostovanja, kjer si strežniške kapacitete delimo s preostalimi uporabniki, a tudi cenejše od opcije lastnega strežnika, za katerega je potrebno skrbeti v popolnosti, zagotavljati tehnično ekipo, povezanost v splet in vse, kar je potrebno za nemoteno delovanje.

Torej, za VPS gostovanje se boste verjetno odločili takrat, ko bo deljeno za vas premalo in ko si boste želeli uporabljati tudi kakšne strežniške aplikacije, ki vam tam sicer niso na voljo. Potrebo po tem pa boste opazili tudi v primeru, ko bo vaša stran nenadoma prejela precej več obiska kot sicer in bo njeno delovanje zaradi tega upočasnjeno.

Veliko koristi za manj odgovornosti

Ena večjih prednosti VPS gostovanja je seveda še vedno v dejstvu, da vam za delovanje strežnika, kjer gostujete, ni potrebno skrbeti. Ta je v varnih in sposobnih rokah ekipe na strani ponudnika, ki bo zagotavljala nemoteno delovanje in vse potrebno, da bo vaš spletni posel tekel brez kakršnihkoli težav.

TURBO gostovanje NEOSERV

Morda bi na tem mestu omenili še TURBO gostovanje, ki je dejansko alternativa VPS gostovanju in ga ponujajo pri NEOSERV. Gre za idealen paket za vse, ki potrebujejo gostovanje za zahtevnejše spletne strani in trgovine. 30 do 120 GB SSD prostora in ostale karakteristike zagotavljajo najmanj enake ali boljše strežniške zmogljivosti kot tipično VPS gostovanje.

Na kaj biti pozoren pred izbiro paketa gostovanja?

Vsekakor bi vam svetovali, da preverite, ali ima gostitelj na voljo 24-urno podporo svojim uporabnikom, ki bo kos sistemski administraciji, ko boste potrebovali njihovo pomoč. Prav tako so pomembne dosedanje reference in število let, ki jih je podjetje doslej prebilo na zahtevnem trgu.

Odločitev, za kateri paket gostovanja se boste na koncu odločili, bo seveda vaša, a vsekakor povprašajte strokovnjake na drugi strani, kaj bi vam priporočili glede na vaše potrebe. Včasih ni dobro, če človek “jezika špara”, saj utegne biti po nepotrebnem precej drago.

Comments are closed.