Svetovni dan varnostnega kopiranja

Tom 2. aprila, 2015 0
Svetovni dan varnostnega kopiranja

Ko sem dva dni nazaj nekje prebral, da je svetovni dan varnostnega kopiranja, sem se najprej posmehnil dejstvu, da danes obstaja svetovni dan že za skoraj vsako stvar. Nato pa sem malo bolj pomislil in se vprašal, ali so moji podatki resnično na varnem?

Kaj pa, če mi odpove disk, mi ukradejo telefon z vsemi slikami in kontakti na njem, ali še huje… da dobim izsiljevalski virus, ki mi bo zaklenil vse dokumente in povrh vsega zahteval še plačilo? Da se takim ne-prilikam izognemo, lahko na trgu dobimo soliden zunanji disk že za pičlih 60 €.

Varnostno kopiranje

Varnostno kopiranje je torej hranjenje pomembnih dokumentov, kot so družinske slike, finance, službene datoteke, diplomska dela… To je samo nekaj datotek, ki mi veliko pomenijo, kje so šele tiste, ki bi jih pogrešil šele takrat, ko bi želel pogledati film? Z varnostnim kopiranjem pa ohranimo vse prejšnje različice vseh pomembnih datotek.

Potem sem malo poguglal, kako se je najbolje lotiti varnostnega kopiranja. Našel sem napotek, da moramo vedno narediti dve varnostni kopiji – eno na USB ključek ali oblak, drugo pa na zunanji disk. Torej na dve ločeni lokaciji, saj tako pridobimo rezervno kopijo rezervne kopije. Poleg tega pa je dobro te kopije delati sproti, saj bomo le tako imeli večino podatkov, če aktualne izgubimo (kar ni tako redek pojav, kot se nam zdi). Varnostnih kopij ne izdelujmo samo na svetovni dan varnostnega kopiranja!

V kolikor imate zakupljeno spletno gostovanje in imate svojo spletno stran, ter želite imeti podatke na varnem, se morate o varnostnem kopiranju pozanimati pri vašem ponudniku gostovanja. Tudi v podjetju NEOSERV skrbijo za redne varnostne kopije paketov gostovanj svojih uporabnikov, tako da so vsi podatki vedno varni in jih je možno obnoviti, tudi če pride do težav.

Spletno gostovanje NEOSERV

Strežniki varnostne kopije izdelujejo dnevno – v poznih nočnih urah, saj se v tistem času na spletnih strani ureja najmanj sprememb oziroma se običajno v tistem času ne izvajajo. Vsebino in nastavitve paketa gostovanja tako vedno lahko povrnejo na stanje od “zadnjih 7 dni” in “1. v tekočem mesecu“.

Po temeljitem premisleku in nekaj možnih scenarijev sem se hitro odločil za backup svojega osebnega računalnika. Kako sem naredil back up? Ker imam kar veliko podatkov, sem se odločil za namestitev rezervne kopije na zunanji disk. Obstajajo sicer tudi brezplačne aplikacije, ki poleg navadnega hranjenja kopij skrbijo za sprotno kopiranje, vendar bo zaeankrat kopija na zunanji disk dovolj.

V operacijskem sistemu Windows 7, ki je po mojem mnenju občutnejšo bolj prijazen za uporabo kot njegov naslednjik, sem prek menija Start zagnal ‘Backup and Restore’ (nadzorna plošča) ter nastavil vse podatke, ki jih je aplikacija od mene zahtevala.

Tako! Moji podatki so varni, kaj pa vaši?

Comments are closed.