Ali vaša spletna stran gostuje na SSD strežniku?

Tom 21. decembra, 2016 0
Ali vaša spletna stran gostuje na SSD strežniku?

Čas se hitro odvija, z njim pa se spreminjajo tudi tehnologije. Na nekaterih področjih so spremembe prisotne neprestano, na drugih pa zgolj sem ter tja. Spletno gostovanje je zagotovo ena izmed storitev, kjer je potrebno ves čas slediti razvoju in strežnike nadgrajevati z najnovejšo tehnologijo. To uspe le redkim ponudnikom, saj gre za stroškovno zahtevne investicije, ki se vedno ne povrnejo.

Eno izmed tehnologij, ki pravzaprav sploh ni več tako nova, predstavljajo SSD diskovna polja. Gre za diske, ki so nasledili HDD enote, v primerjavi z njimi pa imajo cel kup prednosti. Glavna je nedvomno mnogo hitrejše delovanje, lahko pa bi našteli še tiho delovanje, daljšo življenjsko dobo, manjšo porabo energije ipd. Prav glavna prednost, torej hitrost, je tista, zaradi katere bi moralo biti naročnikom spletnega gostovanja izjemno pomembno, da poiščejo ponudnika, ki jim lahko ponudi SSD gostovanje.

Kaj je SSD gostovanje?

S terminom SSD gostovanje označujemo storitev, ki vključuje strežnik, v katerega so vgrajene SSD diskovne enote. Kot smo že omenili, je glavna prednost SSD gostovanja večja odzivnost strežnika, kar se odraža v hitrejšem delovanju spletnih strani, ki gostujejo na strežniku.

SSD diskovna enota

Poznamo več vrst spletnega gostovanja, med katerimi bi lahko izpostavili deljeno, VPS in namensko gostovanje. Gre za osnovne tipe storitve ponujanja prostora na spletu, medtem ko SSD gostovanje pomeni le to, da strežniki vključujejo SSD diske. Pri vsakem izmed treh naštetih tipov gre torej lahko za klasično HDD ali napredno SSD gostovanje.

Kako preveriti, če vaša stran gostuje na SSD strežniku?

Zagotovo si želite, da bi bila tudi vaša spletna stran gostovana na SSD strežniku, saj bi to pomenilo večjo odzivnost oziroma hitrejše delovanje, s tem pa izboljšano uporabniško izkušnjo na vaši strani. Vprašanje, ki se vam najverjetneje zastavlja, pa je, kako preveriti, ali stran dejansko gostuje na SSD strežniku. Žal pri deljenem strežniku, najverjetneje pa tudi pri VPS gostovanju, sami tega ne boste mogli preveriti.

Kar vam preostaje, je, da se z vprašanjem obrnete neposredno na svojega ponudnika. Če imate s svojim ponudnikom gostovanja dobre izkušnje in mu zaupate, ni razloga, da mu ne bi zaupali tudi glede informacije o strežniku, na katerem gostuje vaša spletna stran. Konec koncev je zavajanje strank kaznivo, zato bi morali biti transparentnost in resničnost podatkov tudi v interesu ponudnika.

Comments are closed.