Registracija domene

Tom 25. aprila, 2017 0
Registracija domene

Ste se že srečali s pojmom registracija domene? Naj najprej na kratko razložimo, kaj domena sploh je. Gre za spletni naslov, na katerem se nahaja posamezno spletno mesto. V našem primeru je domena svetracunalnistva.si, ki je, kot lahko vidite, sestavljena iz dveh delov. Prvi del je domensko ime, drugi pa domenska končnica. Registracija domene torej zajema dve odločitvi – o imenu ter domenski končnici.

Zakaj registrirati domeno? Zato, da nanjo postavimo spletno stran. V letu 2017 se spodobi, da ima vsako podjetje izdelano tudi svojo spletno stran, na kateri se predstavlja s svojimi izdelki in storitvami. Vse več je tudi spletnih trgovin, ki seveda prav tako zahtevajo svojo domeno. Z registracijo domene se srečujejo tudi posamezniki, na primer blogerji.

Zdaj, ko veste, kaj je domena in zakaj jo je smiselno imeti, pa vas verjetno najbolj zanima, koliko vas bo registracija domene udarila po denarnici. Ne veliko! Domeno lahko registrirate že za dobrih 10 evrov, zelo všeč pa vam bo zagotovo tudi podatek, da gre za strošek na letni ravni. Če boste na mesec torej popili le eno kavico manj, boste že privarčevali za domeno, morda celo za dve. Ni slabo, kajne?

V nadaljevanju vam podajamo nekaj koristnih nasvetov, ki jih pri registraciji domene vsekakor velja upoštevati. Na koncu pa si preberite še, kje lahko domeno registrirate ter kako točno je z njenim periodičnim podaljševanjem.

Domene lahko razvrstimo v tri kategorije

Generične domeneDaleč najbolj priljubljena domena na svetu je .COM, ki spada med tako imenovane generične oziroma splošne domene. Mednje sodijo tudi .NET, .ORG, .INFO, .BIZ in nekatere druge, sestavljene iz treh ali štirih znakov.

Poleg generičnih so dobro poznane tudi nacionalne oziroma državne domene. Zagotovo vam je najbolj znana končnica .SI, verjetno pa ste naleteli tudi na .DE, .IT, .HR, .FR, .ME in podobne. Nekatere »nacionalne« domene zajemajo večjo geografsko območje, na primer .EU predstavlja Evropsko unijo, .ASIA pa celotno področje Azije.

Za tretjo kategorijo domen se je še nedolgo uporabljal zapis »nove« ali »novejše« domene, vendar zdaj niso več ravno nove, zato jih raje označujemo z izrazom tematske domene. Izraz je primernejši tudi zato, ker vsaka končnica nakazuje na določeno tematiko oziroma dejavnost. Mednje sodijo domene .BLOG, .TOP, .LIFE, .NEWS, .AGENCY, .SOLUTIONS in več sto drugih.

Gotovo vas zanima, če registracija domene lahko vključuje omejitve. Z drugimi besedami – ali lahko registrirate prav vsako domeno? Večino jih lahko, saj nimajo posebnih omejitev, nekatere pa jih vendarle imajo. Brez težav boste registrirali generične in večino tematskih domen, pri nekaterih nacionalnih pa se lahko zakomplicira (na primer pri .HR, za katero fizične osebe potrebujejo OIB številko, pravne pa morajo imeti sedež podjetja znotraj Evropske unije ter DDV številko).

Nasveti za izbiro imena domene

Izbira ustrezne domene je lahko vredna zlata. Čeprav se vam morda zdi, da domena ne more bistveno vplivati na spletni uspeh, je resnica drugačna. Kaj sploh je spletni uspeh? Povsem odvisno je od narave spletne strani. Lahko gre za veliko poslanih povpraševanj, v primeru spletne trgovine za veliko izvedenih nakupov, pri blogu za veliko klikov na oglase, na informacijskem portalu pa za čim več prebranih prispevkov in dolgem času, preživetem na strani.

Na vse to vpliva tudi domensko ime, zato naj bo registracija domene izvedena premišljeno. Upoštevajte naslednje nasvete:

  1. Izberite prepoznavno ime. Če boste spletno stran postavili za potrebe podjetja, naj bo domensko ime enako imenu podjetja. V kolikor imate prepoznavno blagovno znamko, naj domena nosi njeno ime. Če prodajate le en »best seller« produkt, naj domena vključuje njegovo ime. In če na spletni strani želite predstaviti sebe, naj bo domensko ime enako vašemu. Le na ta način boste lahko zgradili močno »blagovno znamko« in si priborili spletno prepoznavnost.
  2. Domena naj bo kratka, brez šumnikov in vezajev. Kratko domeno si je mnogo lažje zapomniti kot dolgo. Nikar ne registrirajte dolgega imena, saj boste po nepotrebnem izgubljali obiskovalce. Ime naj bo tudi smiselno. Vanj ne vključujte šumnikov, saj nanje uporabniki spleta še niso povsem navajeni, poleg tega se lahko pojavljajo težave s pošiljanjem in prejemanjem e-pošte. Če se le da, se izogibajte tudi številk in vezajev.
  3. Ne vključujte ključnih besed, če za to ni potrebe. Včasih so bile zelo popularne domene, ki so v svojem imenu vključevale eno ali celo več ključnih besed. Namen tega početja so bile višje pozicije v iskalniku Google za poizvedbe, ki so vključevale te ključne besede. Iskalnik spletnega velikana pa je danes precej pametnejši, kot je bil včasih, zato takšno početje nima več tako velikega vpliva.
  4. Ne kršite zakona. Registracija domene ne sme biti v navzkriž z zakonom, s čimer imamo v mislih, da ne smete registrirati domene, katere ime je registrirana blagovna znamka. Če bo lastnik blagovne znamke vložil prijavo, boste po vsej verjetnosti ostali brez domene, kar vam bo nakopalo cel kup težav.

Nasveti za izbiro domenske končnice

Kot smo zapisali že na začetku prispevka, registracija domene vključuje tudi odločitev glede domenske končnice. Dejstvo je, da ni vseeno, katero končnico izberete. Nekaterim uporabniki spleta namreč zaupajo bolj kot drugim, saj so bolj uveljavljene in verodostojne. Prav tako pa odločitev glede domenske končnice zavisi od ciljne publike, torej od tega, komu je spletna stran namenjena.

  1. Stran v slovenščini, namenjena domači publiki. Če je vaša spletna stran namenjena le Slovencem, nimate kaj razmišljati. Najboljšo izbiro bo predstavljala registracija domene .SI, saj gre za nacionalno domeno Slovenije, ki med domačimi uporabniki spleta uživa veliko zaupanja.
  2. Stran v angleškem jeziku, namenjena tujcem. V kolikor ste spletno stran izdelali v angleškem jeziku in ciljate na prebivalce različnih držav, v katerih večina zna angleško, registrirajte domeno .COM. Ker gre za daleč najbolj popularno domeno na svetu, obstaja verjetnost, da bo domena že zasedena. V tem primeru najboljšo alternativo predstavlja domena .NET.
  3. Stran v angleškem jeziku, namenjena Evropejcem. Tudi v tem primeru vam kot prvo izbiro priporočamo domeno .COM. Če bo ta zasedena, registrirajte domeno .EU, ki jo v tem primeru postavljamo pred .NET. Ne spreglejte nasveta pod točko 5!
  4. Stran v nemškem jeziku. Boste s spletno stranjo ciljali na nemško govoreče prebivalstvo? Če le-to zajema tako Nemčijo kot Avstrijo, morda tudi Švico, registrirajte domeno .EU. V kolikor pa boste ciljali le na prebivalce Nemčije, bo daleč najboljšo izbiro predstavljala registracija domene .DE, saj je med domačini vredna zaupanja.
  5. Registrirajte več domenskih končnic! Vedno, ko se lotite resnega posla, torej ko želite registrirati domeno za potrebe posla, registrirajte več enakoimenskih domen z različnimi končnicami. Le tako se boste lahko uspešno zavarovali pred konkurenčnimi podjetji, ki bi vam želela nagajati in na »eleganten« način prevzemati stranke.

Kje in kako registrirati domeno?

Registracija domene je kratkotrajen in preprost postopek, ki ga opravite na spletni strani registrarja. To je podjetje, ki je pri vrhovnem registrarju za posamezno domeno pridobil pravico za opravljanje domenskih registracij. Če želite registrirati domeno, vam priporočamo obisk spletne strani NEOSERV.si, saj omenjeni ponudnik slovi kot cenovno zelo ugoden, obenem pa nudi tudi vrhunsko podporo naročnikom.

NEOSERV.si - registrar domen

Domeno registrirate tako, da v preverjalnik vpišete želeno domeno, jo dodate v košarico, nato pa le še sledite poteku nakupa. Pri tem boste morali vpisati še svoje podatke (oziroma podatke o nosilcu domene). Ko bo registrar zabeležil transakcijo, bo pri vrhovnem registrarju za vas registriral domeno. Nekaterim ponudnikom zadošča zgolj bančni izpisek (potrdilo o plačilu v čakalni vrsti), pa domeno v vašem imenu že registrirajo. Pri prej omenjenem ponudniku to preverjeno »deluje«.

Kako je s podaljšanjem domene?

Zgolj registracija domene ni zadosti, da bi ta za vedno pripadala vam. Svojo domeno boste namreč morali tudi podaljševati. Naj najprej zapišemo, da je domeno mogoče registrirati za najmanj eno leto. Omejitev je določena tudi navzgor, in sicer za večino domen velja, da jih lahko registriramo za največ deset let. Ena izmed redkih izjem je nacionalna domena .SI, ki jo je mogoče registrirati za največ pet let.

Pred potekom domene vas bo registrar na e-poštni naslov, ki ste ga navedli ob registraciji, obvestil o možnosti podaljšanja domene. Če domene ne boste želeli podaljšati, vam ni potrebno storiti nič. Po poteku bo ta prešla v tako imenovano karanteno (takrat imate do podaljšanja pravico zgolj vi), nato pa bo postala prosto dostopna. Za .SI domeno status karantene traja 30 dni. Naj ponovimo: po poteku .SI domene imate še 30 dni časa, da jo brez dodatnih stroškov podaljšate. Seveda pa domena v času od poteka do ponovnega podaljšanja ne bo dostopna – spletna stran ne bo delovala.

Pri večini registrarjev je registracija domene nekoliko cenejša od podaljšanja. Nekateri posamezniki to »rešujejo« tako, da domene vsako leto prenašajo od enega registrarja k drugemu, zaradi česar so deležni posebne ugodnosti za prvo leto. Takšno početje je zamudno in lahko povzroči kar nekaj preglavic, obenem pa se s tem privarčuje le zanemarljiva vsota. Svetujemo vam, da domeno podaljšujete pri registrarju, kjer ste jo tudi registrirali. Seveda pa naj to velja le, če ste z registrarjem na splošno zadovoljni.

Pomembno!Ker vas registrar o podaljšanju domene ne bo obveščal na telefon, je zelo pomembno, da ob registraciji domene vnesete e-poštni naslov, ki ga redno uporabljate. V kolikor ste naslov po registraciji domene zamenjali oziroma uporabljate drugega, to nemudoma sporočite svojemu registrarju. Pri nekaterih, na primer pri NEOSERV.si, lahko kontaktne podatke znotraj naročniškega centra urejate kar sami.

Tako kot registracija domene je tudi podaljšanje možno za več let, in torej ne le za minimalno obdobje enega leta. Če veste, da vam bo spletna stran na registrirani domeni služila še dolgo, je podaljšanje za več let povsem na mestu.

Comments are closed.