Preverite hitrost delovanja svoje spletne strani!

Tom 11. avgusta, 2015 0
Preverite hitrost delovanja svoje spletne strani!

Če bi primerjali dve popolnoma identični spletni strani, izmed katerih bi se nam ena nalagala hitro, medtem ko bi bila druga počasnejša, bi opazili razliko v obiskanosti. Hitro odzivne spletne strani imajo večjo obiskanost, na kar vplivata tako neposredni kot tudi posredni dejavnik. Neposredni je ta, da Google hitrejše spletne strani uvršča višje med iskalnimi rezultati, kar pomeni, da takšna spletna mesta prek iskalnika Google prejmejo večje število obiskovalcev. Skrivnost posrednega dejavnika pa je v tem, da se obiskovalci na hitro delujoči spletni strani zadržijo dlje časa, kar Googlu prav tako ne uide. Zaradi tega sklepa, da gre za kakovostnejšo spletno stran, ki jo zopet nagradi z višjimi oziroma bolj vidnimi uvrstitvami v svojem svetovno poznanim in široko uporabljenim iskalniku.

Hitri spletni strani obiskovalci tudi bolj zaupajo, kar je še posebej pomembno, ko gre za spletno trgovino. Raziskave so pokazale, da hitro delujoča spletna trgovina proda precej več kot njena bolj počasna, a po izgledu identična različica.

Vas zanima, kako hitra je vaša spletna stran? V ta namen obstajajo različna orodja, med katerimi bi lahko izpostavili tri, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights

Po našem mnenju najpomembnejša spletna stran, s katero si lahko pomagate pri optimizaciji hitrosti spletišča, je spletna stran PageSpeed Insights. Gre za produkt korporacije Google, ki poda predloge za izboljšave spletnega mesta – tako za namizno kot tudi vse bolj pomembno mobilno različico spletišča. Orodje poda oceno hitrosti od 0 do 100, pri čemer višja ocena pomeni boljšo oz. večjo odzivnost. Rezultati so razdeljeni v tri sklope – priporočeni popravki (najbolj nujni), predlogi popravkov (manj nujni), upoštevana pravila. Med priporočene oz. glavne popravke največkrat sodijo:

  • Zmanjšajte odzivni čas strežnika
  • Uporaba predpomnjenja v brskalniku
  • Optimiranje slik
  • V vsebini na vrhu strani odstranite JavaScript in CSS, ki blokirata upodabljanje

Pingdom Website Speed Test

Pingdom Website Speed Test

Tudi orodje Pingdom Website Speed Test poda splošno oceno o hitrosti delovanja od 0 do 100, kjer višja ocena pomeni hitrejše delovanje. Orodje izpiše število vseh poizvedb, čas nalaganja strani in velikost strani v KB. Ko boste preverjali svojo spletno stran, ne pozabite izbrati strežnika, ki je najbližje strežniku, na katerem se nahaja vaše spletišče. S klikom na gumb ‘Settings’ lahko izberete Amsterdam, Stockholm, New York City, San Jose, Dallas ali Melbourne. Kar še posebej odlikuje to orodje, je, da vam prikaže, koliko časa vzame posamezna poizvedba. Na ta način lahko ugotovite, kaj v največji meri upočasnjuje delovanje vašega spletnega mesta.

GTmetrix

GTmetrix

Tretje odlično orodje, ki bo analiziralo hitrost vaše spletne strani, se imenuje GTmetrix, ki temelji na Yahoojevem orodju YSlow ter Googlovem PageSpeed Insights. Poleg podanih obeh splošnih ocen vam bo orodje podalo tudi čas nalaganja strani, velikost strani v KB in celotno število poizvedb. Za vsakega izmed dejavnikov, ki vplivajo na odzivnost strani, boste prejeli črkovno in numerično oceno, prav tako pa tudi napotke, kaj lahko storite, če želite povečati odzivnost spletnega mesta. Tudi z orodjem GTmetrix si lahko ogledate, katere poizvedbe so najbolj zahtevne oz. katere izmed njih upočasnjujejo vašo spletno stran.

Comments are closed.