Osnove gostovanja spletnih strani

Tom 16. julija, 2013 0
Osnove gostovanja spletnih strani

Samega pojma ‘spletno gostovanje‘ ne moremo točno opisati ali definirati z eno besedo, kajti dandanes obstajajo številni tipi spletnih gostovanj. Tisto, kar definira vse tipe spletnih gostovanj, je to, da omogočajo shranjevanje podatkov, ki so potem dostopni končnim uporabnikom preko interneta.

V večini primerov za nas, končne uporabnike (to je za vse nas, ki imamo dostop do interneta), so to spletne strani kot npr: spletni portali, blogi, forumi itd. dostopni širokemu krogu obiskovalcev.

Kaj je tisto, kar opredeljuje kvalitetne ponudnike spletnih gostovanj?

Vsak resen ponudnik spletnih gostovanj bi moral zagotoviti, da so njegovi strežniki nameščeni v posebno prilagojenih prostorih, ki imajo zavarovane pogoje za nemoteno delo:

  • Spletno gostovanjePrvo in najbolj pomembno je zagotoviti UPS (alternativni izvor električne energije), ki služi kot zagotovilo, da bodo strežniki nemoteno delovali tudi v primeru izpada električne energije.
  • Zagotavljanje rednega varnostnega kopiranja podatkov (backup) v primeru mehanske okvare z njihove strani. Seveda pa se ta dejavnost lahko izvaja tudi izključno samo zato, ker vi tako zahtevate, vendar v takšnem primeru je potrebno to storitev dodatno plačati.
  • Urejeno in nemoteno delo klimatskih naprav, ki zagotavljajo čim nižjo temperaturo. Prav tako je pomembna tudi uporaba filtra za prečiščevanje zraka od raznih delcev umazanije.
  • Pomembno je imeti protipožarno zaščito.
  • Tehnična služba mora biti dostopna 24/7. Njena naloga je, da v zelo kratkem času reagira na kakršnokoli težavo.
  • Dobro sestavljeno mrežo, hiter in kvaliteten pristop k internetu in tudi alternativo v primeru kakršnekoli okvare.

Vse to so stvari, do katerih končni uporabnik ne more dosegati iz svojega domačega računalnika. Iz tega lahko pravzaprav zaključite, da tudi sami lahko gostujete svoje spletne strani, ampak poleg solidne hitrosti uploada bi morali imeti tudi statični IP naslov, kar vas pa ne bo prišlo ravno poceni. Zaradi tega je veliko bolj varna in boljša rešitev, da zakupite določen paket spletnega gostovanja, za katerega bo odgovoren in skrbel nekdo drugi namesto vas.

Comments are closed.