Veste, koliko je spletnih strani?

Tom 10. oktobra, 2016 0
Veste, koliko je spletnih strani?

Ne bomo vam kar takoj razkrili, koliko je trenutno aktivnih strani na spletu. Začnimo lepo po vrsti. Svetovni splet (ang. World Wide Web – www) je izumil britanski fizik Tim Berners-Lee, in sicer marca, leta 1989. Isti človek je naslednje leto predstavil še prvi strežnik in protokol HTTP ter jezik za izdelavo spletnih strani HTML.

Prva spletna stran

Prva spletna stran je bila objavljena 6. avgusta 1991 v CERN-u v Švici. Naslednje leto je bilo objavljenih že 10 spletnih strani, vendar splet še ni bil na voljo širšim množicam. Splet je postal javno dostopen leta 1993, ko je bilo dosegljivih 130 spletnih strani, uporabnikov pa je bilo do konca tega leta že več kot 14 milijonov.

2106 % rast spletnih strani

Pravi razcvet se je zgodil leta 1994, ko se je število spletnih strani povzpelo na 2.738, število uporabnikov pa je že preseglo 25 milijonov. Istega leta je bila ustanovljena tudi spletna stran Yahoo.

Do leta 2000 je bilo na spletu na voljo že več kot 17 milijonov spletnih strani, ki jih je obiskovalo več kot 413 milijonov ljudi. Do preloma tisočletja so bile ustvarjene še nekatere prepoznavnejše spletne strani, kot so Google, PayPal, Amazon in druge.

Pomembni mejniki

Poglejmo si še nekaj večjih mejnikov, ki so zaznamovali splet v tem tisočletju:

Statistika

  • Leta 2004 je število spletnih strani preseglo 50 milijonov.
  • Leta 2005 so bile na spletu že dosegljive strani YouTube, Facebook, Wikipedia, LinkedIn itn. Istega leta je bilo na spletu prisotnih že več kot milijardo uporabnikov.
  • Leta 2008 je bilo na spletu več kot 172 milijonov spletnih strani in več kot 1,5 milijarde uporabnikov.
  • Septembra 2014 je bilo na spletu več kot milijardo spletnih strani.
  • Leta 2015 je število spletnih strani nekoliko padlo, na okoli 870 milijonov, število uporabnikov pa je preseglo 3 milijarde.

Splet danes

Prišli smo do točke, ko je čas, da vam razkrijemo, koliko spletnih strani je danes prisotnih na spletu. Na začetku oktobra 2016 jih je bilo okoli 1,1 milijarde! Ob tem pa je predvsem zanimiv podatek, da jih je okoli 75 % neaktivnih, so vezane na parkirane domene ipd.

Comments are closed.