Kako ustvariti blog?

Tom 29. junija, 2017 0
Kako ustvariti blog?

Da je na spletni strani prisoten blog, je že skoraj povsem samoumevno. Zanj se ne odločajo le blogerji v pravem pomenu besede, temveč tudi podjetja, ki s pisanjem blog zapisov promovirajo svoje izdelke in storitve, podajajo koristne nasvete, se zbližujejo s svojimi obiskovalci in na najrazličnejše načine pridobivajo nove stranke. Ne veste, kako ustvariti blog? Z uporabo sistema WordPress je postavitev zelo enostavna, seveda pa je za uspešen in prepoznaven blog potrebno k stvari pristopiti premišljeno in celovito.

V nadaljevanju bomo nekaj besed najprej namenili sami postavitvi bloga, nato pa vam bomo podali še nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bo vaš blog pričel pridobivati vse več obiskovalcev. Ne glede na to, ali blog že imate ali še ne, vam bo današnji prispevek pomagal na poti do prepoznavnosti.

Kako ustvariti WordPress blog?

Namestitev bloga, ki bo temeljil na sistemu WordPress, je zelo enostavna. Izberite ponudnika gostovanja, pri katerem boste lahko uporabljali nadzorno ploščo cPanel. V Sloveniji je takšen denimo NEOSERV.si, ki vam ga vsekakor priporočamo.

cPanel pri NEOSERV.si

Vpišite se v nadzorno ploščo in med množico ikon poiščite WordPress. Kliknite na ikono, nato pa poiščite moder gumb »Install Now«. Prikazala se vam bo stran z nekaj vnosnimi polji. Najprej boste morali izbrati, ali želite stran namestiti na http ali https naslov. Če uporabljate SSL certifikat, bo pravi https, v kolikor pa certifikata nimate nameščenega, izberite http. Vnesite še osnovne podatke o blogu ter določite prijavne podatke administratorja (to so vaši podatki).

Kot boste videli, imate na voljo tudi nekaj naprednejših nastavitev, ki jih na tem mestu lahko preskočite, saj so vse že privzeto nastavljene. Tudi grafične predloge vam ni potrebno izbrati takoj. Vse boste lahko spreminjali tudi kasneje v administraciji, ko bo WordPress blog že nameščen. Tako, zdaj vam preostane le še klik na gumb za namestitev bloga, ki ga boste našli na dnu strani. Vaš blog bo ustvarjen v le nekaj sekundah.

6 nasvetov za učinkovito bloganje

Zdaj, ko veste, kako ustvariti blog, pa je čas še za nekaj nasvetov in trikov, ki vam bodo pomagali do zanimivih objav in množice obiskovalcev.

1. Dobro premislite, o čem boste pisali na blogu in kdo bo predstavljal vašo ciljno publiko. Pri tem imejte v mislih tudi »monetizacijo«. Razmislite torej, zakaj boste sploh pisali prispevke in na kakšen način se vam bo investicija vanje povrnila oziroma vam prinesla dobiček. Imate namen pisati le o svojih hobijih in ne nameravate ničesar promovirati? Tudi v redu, v tem primeru boste v dobri luči predstavili sebe, kar vam bo zagotovo koristilo pri iskanju dobre zaposlitve in pri navezovanju stikov. Morda pa boste kasneje na blogu ponudili tudi možnost oglaševanja in zraven vendarle še kaj zaslužili.

2. V prispevkih se ne osredotočite na promoviranje, temveč na reševanje težav. Zelo dober vir za iskanje težav so spletni forumi. Poiščite tiste, ki so tematsko povezani z vašim blogom, in ugotovite, kaj tare ljudi. Katerih težav ne znajo rešiti? V prispevku nazorno predstavite rešitev, če le-to lahko reši vaš izdelek (ali storitev), pa ga seveda ne pozabite omeniti.

3. V prispevke vključujte tako imenovane ključne besede, ki jih uporabniki spleta pogosto vpisujejo v iskalnike, kot je npr. Google. Če je vaš blog povezan z zdravjem, bi ključno besedo recimo predstavljala fraza »bolečine v hrbtenici«. Lahko si mislite, da je poizvedovanj v povezavi s tem veliko, zato je smiselno pripraviti prispevek, ki cilja na točno to ključno besedo. Vstavite jo v naslov prispevka, večkrat jo omenite v sami vsebini, prav tako dodajte slikovni material, ki na primer predstavlja različne načine, kako odpraviti bolečine.

Optimizacija ključnih besed

4. Poskrbite, da bodo prispevki enostavno berljivi. Nikoli ne pišite zgolj dolgih odstavkov brez česar koli drugega. Posamezen odstavek naj ima le nekaj povedi, poslužujte se označenega ali oštevilčenega naštevanja, med posamezne odstavke dodajajte slike ali video material. Če ste dobri v grafičnem oblikovanju, pripravite tudi kakšen graf ali celoten prispevek pripravite kar v obliki »infografike«.

5. Ne zanemarite promocije prispevkov prek socialnih omrežij! Namestite si vtičnik za enostavno deljenje vsebin prek Facebook, Google+, Twitter in LinkedIn. Gumbi naj bodo vedno dobro vidni – najbolje bo, če so prikazani ob strani prispevka in se z bralcem prispevka skupaj premikajo dol oziroma gor. Do vsakega prispevka dodajte povezavo na svojo Facebook stran, prav tako pa tam objavljajte tudi druge zanimive objave. Tako si boste počasi pričeli nabirati všečke in s tem nove bralce.

6. Poskrbite za pregledno strukturo bloga. Prispevke umestite v ustrezne kategorije in jih opremite s smiselnimi oznakami. S slednjimi ne pretiravajte, pri njihovem kreiranju pa upoštevajte še pravilo, da si morata vsako oznako deliti vsaj dva prispevka. V nasprotnem primeru se vam bodo na blogu pričele pojavljati podvojene vsebine, kar bi lahko vodilo v kaznovanost s strani Googla. V vsebino prispevkov dodajte tudi kakšno povezavo do drugih, tematsko povezanih prispevkov.

Svetujemo vam, da si preberete še prispevek z naslovom »Kako ustvariti prepoznaven in dobro obiskan blog?«, ki so ga pripravili na spletni strani ponudnika gostovanja NEOSERV.si. Tudi tam boste našli kar nekaj koristnih nasvetov.

Comments are closed.