Kaj je to DNS sistem in kako deluje v praksi

Tom 1. avgusta, 2013 0
Kaj je to DNS sistem in kako deluje v praksi

DNS je razdeljeno (hierarhično) poimenovanje za računalnike in storitve, ki so povezane z internetom oz. osebnim omrežjem (TCP/IP). Kratica DNS pomeni – Domain Name System/Server/Service (Sistem domenskih imen). Povezuje različne informacije glede domenskih imen in prav tako tudi tehnične funkcionalnosti.

Če povzamemo, DNS poskrbi za pretvorbo IP zapisa v spletni naslov in komunikacijo med različnimi strežniki.

Sam potek sistema je dokaj enostaven. Za začetek morate vedeti, da ima vsaka naprava, ki je priključnena na internetno omrežje, tudi svojo unikatno identifikacijsko številko ali bolj znano kot IP naslov, s pomočjo katere lahko naprave oz. storitve komunicirajo med seboj in tako dosežejo željeni cilj. Za dosego cilja je potrebno vašo zahtevo tudi pravilno usmeriti proti cilju, za kar poskrbi DNS sistem.

V praksi je to izvedeno znotraj vašega spletnega brskalnika (Mozilla Firefox, Chrome Google in pa Internet Explorer), ko kliknete na povezavo in nato se sproži naslednji proces:

  1. Vaš brskalnik si prebere zahtevo in jo zapiše v predpomnilnik in zahtevo posreduje naprej DNS upravitelju v vašem operacijskem sistemu (Windows, OS X, Linux, …).
  2. Vaš operacijski sistem nato zahtevo posreduje vašemu internetnemu providerju (Siol, T2, Amis, Telemach,…). Ti ponudniki imajo svoj predpomnilnik, v katerem je velikokrat že zapisan naslov končnega strežnika. V primeru, da tega zapisa ni v njihovem predpomnilniku, ga posreduje naprej DNS strežniku (to so vrhovni registrarji oz. izdajatelji domenskih končnic).
  3. Ko vaša zahteva pride do tistega DNS strežnika, ki ima v svojem predpomnilniku IP naslov za iskano domeno, jo ta pregleda in vrne pripadajoči IP. Na podlagi teh podatkov lahko brskalnik naredi zahtevek na določen strežnik in potem vrne rezultat nazaj vašemu brskalniku, kateri vam prikae zahtevano vsebino spletne strani.

DNS

Da si boste lažje predstavljali, morate vedeti, da DNS deluje hierarhično in da poteka rekurzivno.

Upam, da imate zdaj boljšo predstavo, kaj se skriva za enim klikom na povezavo. Naslednjič bomo tako obdelali registracijo domen in vsega kaj se skriva za tem procesom.

Comments are closed.