Kaj je cPanel?

Tom 17. avgusta, 2016 0
Kaj je cPanel?

Ste zakupili spletno gostovanje, sedaj pa vam je v e-poštni nabiralnik priletelo sporočilo z dostopnimi podatki do cPanel? Bi o omenjeni rešitvi radi izvedeli več? Vsekakor ste na pravi strani, saj vam bomo v današnjem prispevku podrobno predstavili najpogosteje uporabljeno nadzorno ploščo na svetu.

Tako, zdaj se vam vsaj približno sanja, kaj cPanel je. Gre za nadzorno ploščo, v kateri lahko urejate marsikaj v povezavi z zakupljenim paketom spletnega gostovanja. Na spodnji sliki si lahko ogledate, kako izgleda nadzorna plošča cPanel – grafična predloga »Retro«.

Nadzorna plošča cPanel

Če vam na prvi pogled vse skupaj izgleda zelo komplicirano, naj vas kar hitro pomirimo, da je v resnici zelo enostavno. Vseh funkcij zagotovo ne boste potrebovali. Povprečnim uporabnikom jih pride prav le nekaj, te pa vam bomo danes podrobneje predstavili.

Levi stolpec nadzorne plošče cPanel

Za začetek se posvetimo levemu delu, kjer so zapisani nekateri podatki. Izpostavimo le najpomembnejše:

  • ime nosilne domene
  • CPU poraba
  • poraba prostora na strežniku
  • mesečni prenos podatkov
  • število e-poštnih predalov
  • število dodanih domen
  • število FTP računov
  • število SQL podatkovnih baz

S pregledom stolpca na levi strani boste dobili občutek, kako zapolnjen je vaš paket spletnega gostovanja.

Osrednji del nadzorne plošče cPanel

Desni oziroma osrednji del nadzorne plošče je sestavljen iz več kategorij. Ena izmed pomembnejših je kategorija, prek katere lahko dodajate nove dodane domene, poddomene, parkirane domene ter ustvarjate preusmeritve. V angleščini se kategorija imenuje »Domains«.

Domene

Če boste imeli več domen, vam bo prav prišla ikona »Addon Domain«, saj boste s klikom nanjo lahko na paket gostovanja dodali (dodano) domeno. Drugih ikon najverjetneje ne boste potrebovali.

Za marsikaterega uporabnika nadzorne plošče cPanel je zelo pomembna kategorija »Softaculous Apps Installer«. V njej se nahajajo ikone posameznih CMS sistemov, ki jih lahko na paket gostovanja namestite z le nekaj kliki.

Softaculous

Kot vidite, se tukaj nahajajo namestitveni paketi za bloge, spletne trgovine, forume, portale, galerije ipd. Največja verjetnost je, da vam bo prav prišla ikona »WordPress«, saj gre za daleč najbolj popularen CMS na svetu.

Zagotovo boste kdaj uporabili kategorijo »Files«, in sicer boste največkrat kliknili na ikono »File Manager«. Gre za upravitelja datotek, s katerim lahko na strežnik dodajate datoteke ter urejate ali brišete obstoječe.

Datoteke

Če želite dostopati do datotek svoje spletne strani, v upravitelju datotek najprej izberite »public_html«. V tej mapi se nahajajo datoteke nosilne domene.

Želite izdelati nov e-poštni predal? Preprosto! Poiščite kategorijo »Email« in kliknite na prvo ikono »Email Accounts«. Želite določenemu e-poštnemu predalu nastaviti preusmeritev? S klikom na »Forwarders« boste to dosegli povsem enostavno.

Elektronska pošta

Kot vidite, se v tej kategoriji nahaja kar nekaj ikon. Če ste povprečen uporabnik, vam bosta prav prišli prej omenjeni ikoni, poleg njiju pa morda še »Autoresponders«, kjer lahko uredite avtomatski odzivnik. Ta pride še posebej prav, ko imate dopust.

Kot zadnjo pomembnejšo kategorijo navajamo še »Restore Manager«. Ta vam bo v veliko pomoč, ko se bo kaj zalomilo, saj vam nudi varnostne kopije.

Restore Manager

Želite spletno stran spraviti v včerajšnje stanje? Morda v stanje izpred tedna dni? V kolikor vam ponudnik gostovanja redno ustvarja varnostne kopije, se lahko do njih dokopljete z le nekaj kliki. V nasprotnem primeru pa vam priporočamo, da varnostne kopije redno izdelujete sami.

Comments are closed.