Iskanje proste domene – kje in kako začeti?

Tom 21. julija, 2015 0
Iskanje proste domene – kje in kako začeti?

Kdor pravi, da ime domene ni pomembno, se moti. Dobra domena je za uspešno spletno predstavitev nujna, saj nihče ne zaupa spletni strani, katere domena nima prav nič skupnega z vsebino spletne strani, osebo, blagovno znamko ali podjetjem, ki je na spletišču predstavljeno.

Če ste že kdaj iskali prosto domeno, potem veste, da proces ni tako enostaven, kot se marsikomu zdi na prvi pogled. Se vam je že zgodilo, da ste povsem samozavestni obiskali spletno stran registrarja domen, v polje vpisali želeno domeno, nato pa je sledil trenutek razočaranja – domena že ima svojega lastnika… Ne? Potem še niste registrirali domene ali pa ste imeli srečo. Pravzaprav sta še dve možnosti – morda ste registrirali domeno, katere ime je bilo enako vašemu podjetju (oziroma vašemu osebnemu imenu) ali pa je bila domena prosta, ker njeno ime preprosto ni imelo smisla.

Danes si bomo pogledali, kje in kako pričeti z iskanjem proste domene ter na kaj vse morate paziti.

Izbira imena domene

Z dobro izbiro imena domene si boste marsikaj na spletu olajšali. Obiskovalci si vas bodo hitreje zapomnili, kar pomeni, da se bo beseda o vas mnogo lažje širila sama od sebe. Na ta način boste privarčevali pri oglaševanju, poleg tega pa bodo obiskovalci vašemu spletnemu mestu tudi bolj zaupali.

Izbira imena domene

Ko se odločate za ime domene, imejte v mislih, kako bodo nanj gledali obiskovalci. Pred nekaj leti je veljalo, da je bilo treba gledati predvsem na spletne pajke raznih iskalnikov, ki so zaradi imena domene le-to uvrščali višje na seznamu zadetkov. Kdor je želel na spletu prodajati copate, je registriral domeno, ki je v imenu vključevala besedo copati. Na ta način je bil v spletnih iskalnikih za vse iskalne poizvedbe, ki so vključevale besedo copati, uvrščen višje. Danes temu na srečo ni več tako. Zakaj pravimo na srečo? Ker je to marsikdo izkoriščal in tudi z nekakovostno spletno stranjo in mnogo manj truda prilezel na najvišja mesta v iskalniku, medtem ko so drugi plačevali velike vsote denarja za oglaševanje in spletno optimizacijo, da so se prebili na vrh iskalnika.

Če imate svoje podjetje, spletne strani pa še ne, vendar jo nameravate imeti, registrirajte domeno, ki ima enako ime kot vaše podjetje. V kolikor želite sebe predstaviti na blogu ali tako imenovani spletni vizitki, registrirajte domeno, katere ime je enako vašemu osebnemu imenu. In če boste želeli na spletnem mestu pisati o priljubljenem hobiju, npr. o pokru, registrirajte domeno, ki bo že takoj dala vedeti, o čem bo tekla beseda na strani.

V prej omenjenih prvih dveh primerih z iskanjem proste domene ne bi smeli imeti veliko težav, saj najbrž ni drugega podjetja z enakim imenom, prav tako pa je tudi majhna verjetnost, da bi bila domena z vašim osebnim imenom in priimkom že registrirana. V primeru predstavitve hobija oz. dejavnosti pa zna biti situacija drugačna, saj je mnogo generičnih domen že registriranih. Domeno z dobrim imenom je dobiti vse prej kot lahko, zato vam priporočamo, da si vzamete čas za konkreten ‘brainstorming’ in si na list papirja zapišete čim več idej. Imena domen naj bodo kratka, atraktivna, povezana z dejavnostjo in lahka za zapomniti.

Preverjanje prostosti domen

Ko vam zmanjka dobrih idej, se odpravite na spletno stran za iskanje proste domene – www.preveri.si. Tam lahko v le nekaj sekundah preverite, katere izmed vaših idej lahko pretvorite v dejanske domene. Poleg imena domene boste morali v polje vpisati tudi domensko končnico. Za slovensko spletno stran poizkusite najprej s končnico .si, če pa je ta zasedena, poizkusite še s .com, .net in .eu. Za spletno stran v angleščini pa najprej preizkusite .com in nato .net.

Preveri proste domene

Orodje vam bo za vsako izmed poizvedb dalo vedeti, ali je domena še prosta za registracijo ali ne. Pri zasedenih domenah se vam bo izpisal tudi podatek, kdaj bo domena potekla. Če je datum poteka zelo blizu današnjega, vam pa se s spletno stranjo ne mudi, hkrati pa se vam ime domene izjemno dopade, lahko še nekaj časa počakate. Morda pa boste imeli srečo in je trenutni nosilec ne bo podaljšal. Pri tem pa morate vedeti, da domene še mesec dni po poteku ne boste mogli registrirati, saj bo v tako imenovani karanteni – to je posebno stanje, ko domeno lahko podaljša le njen trenutni (oz. v tistem času že bivši) nosilec.

Vzemite si čas in bodite domiselni. Pri tem upoštevajte nekaj enostavnih pravil, ki smo vam jih predstavili v današnjem prispevku. Prepričani smo, da boste s pomočjo omenjenega orodja prej ali slej našli super prosto domeno. In ko se to zgodi, nikar ne oklevajte – takoj pojdite v akcijo in jo registrirajte.

Comments are closed.