8 razlogov za počasno delovanje računalnika

Tom 20. maja, 2015 0
8 razlogov za počasno delovanje računalnika

Se vam zdi, da vaš računalnik iz dneva v dan deluje počasneje? Ne čakajte križem rok, temveč raje ugotovite, v čem je težava. In ko boste našli razlog za počasno delovanje, bo nastopil čas, da težavo odpravite. V nadaljevanju vam predstavljamo 10 možnih vzrokov, zakaj vaš osebni računalnik deluje (pre)počasi.

#1 Računalnik že dolgo ni bil ponovno zagnan

Le redki so programi, ki po namestitvi zahtevajo ponovni zagon. Nekateri vas bodo sicer opozorili, da je ‘restart’ potreben, toda na voljo boste imeli možnost, da operacijo izvedete kasneje.

Restart računalnika

In, ste sistem že zagnali ponovno ali je od nove namestitve preteklo že več dni ali tednov, računalnika pa še vedno niste resetirali?

#2 Premalo prostega prostora na trdem disku

Prosti prostor na disku je prostor, na katerega se lahko zapisujejo novi podatki in ki hkrati ni v uporabi. Čeprav je trdi disk primarno namenjen shranjevanju datotek, pa ga operacijski sistem nekaj potrebuje tudi za opravljanje svojih procesov, npr. za ustvarjanje začasnih datotek. Priporočamo vam, da imate 20 % trdega diska vedno prostega, v nasprotnem primeru lahko prepoln disk zaustavlja hitrost delovanja sistema.

#3 Trdi disk je pokvarjen ali fragmentiran

Do napak na trdem disku lahko pride zaradi različnih vzrokov. Eden izmed glavnih je nepravilno zaustavljanje oziroma ugašanje računalnika. Če je le možno, računalnika nikar ne ugašajte ‘na silo’.

Defragmentacija diska

Skrbite tudi za redno defragmentacijo podatkov, saj boste s tem pridobili večje regije prostega prostora, kar bo pozitivno vplivalo na hitrost.

#4 Veliko število programov/procesov, ki tečejo v ozadju

V upravitelju opravil (Task Manager) lahko pogledate, koliko procesov vam teče v ozadju. Po namestitvah številnih programov in aplikacij se zgodi, da se vam pojavijo procesi, za katere sploh ne veste, da so ves čas prižgani, seveda pa bi bilo bolje, da bi bili ugasnjeni. Priporočamo vam, da si v msconfig.exe pogledate tudi, kateri procesi se vam vključijo ob zagonu računalnika. Izključite tiste, za katere ste prepričani, da jih ne potrebujete.

#5 Vaš sistem je okužen z virusom

Za tiste, ki nimajo nameščenega ustreznega protivirusnega programa, je v dobi interneta okužba računalniškega sistema z virusom nekaj povsem vsakdanjega.

Okužba z virusom

Če sumite, da ste okuženi, si čim hitreje priskrbite antivirusni program in preglejte vse datoteke sistema, programov in podatkov.

#6 Prekomerno segrevanje procesorja

Procesor je najbolj vroč del strojne opreme, ki sestavlja osebni računalnik. Običajno se segreje na temperaturo med 70 in 90 °C. Preverite, če vam vsi ventilatorji delujejo, kot morajo, ter prav tako poglejte, koliko prahu se vam je nabralo v računalniku. Pri sesanju prahu bodite zelo previdni. Uporabite ustrezen nastavek.

#7 Premalo notranjega pomnilnika

Razlog za počasno delovanje sistema je pogosto tudi premalo rama oziroma notranjega pomnilnika. Preden se odločite za nakup dodatnih komponent rama, se prepričajte, da bodo le-te kompatibilne s starimi.

Notranji pomnilnik

Po vsej verjetnosti bo boljša rešitev, da stari ram odstranite in ga nadomestite z novim.

#8 Zastarel računalnik

Že zelo dolgo niste kupili novega ali vsaj nadgradili starega računalnika? Potem je zelo verjetno, da deluje počasi prav zato, ker je zastarel. Novejše aplikacije za nemoteno delovanje zahtevajo večje zmogljivosti. Pred nakupom novega računalnika se posvetujte z IT strokovnjakom.

Comments are closed.