5 razlogov za registracijo tematske domene

Tom 13. septembra, 2017 Komentarji so izklopljeni za 5 razlogov za registracijo tematske domene
5 razlogov za registracijo tematske domene

Ste vedeli, da domenske končnice lahko razvrstimo v tri glavne skupine? Poznamo namreč nacionalne, generične in tematske domene, med katerimi so najbolj v porastu prav slednje, saj so se pričele pojavljati šele v letu 2014. Na samem začetku zanje večjega interesa ni bilo, v zadnjem času pa je moč opaziti, da se vse več posameznikov in podjetij odloča prav za registracijo tematske domene.

V današnjem prispevku bomo spoznali tematske končnice, predvsem pa se bomo osredotočili na razloge, zakaj se odločiti za registracijo tematske domene.

Dostopnost / prostost domene

Glavna težava domen, ki so na trgu prisotne že desetletje ali več, je v tem, da so vse najboljše že zdavnaj registrirane. Ker ima vsaka domena le enega lastnika, je zelo težko pridobiti dobro ime, še posebej v primeru domenske končnice .com, ki velja za daleč najbolj priljubljeno na svetu.

To težavo elegantno odpravljajo tematske domene, saj jih zaradi svoje »mladosti« še ne uporablja visok odstotek lastnikov spletnih strani. To pomeni, da je registracija kratkega domenskega imena, ki si ga je lahko zapomniti, mnogo lažja.

Velika izbira zanimivih končnic

Včasih je bila izbira domenskih končnic zares zelo skopa. Če smo denimo želeli postaviti spletno stran v angleškem jeziku, so v poštev prišle končnice .com, .net, .org, .info in .biz. Dejstvo je, da predvsem zadnji dve nista ravno popularni, saj ne uživata takšnega zaupanja kot prve tri. Kakorkoli že, s pojavom tematskih domen se je stanje na tem področju močno izboljšalo, saj je ponudba zares bogata.

Tematske domene

V tem trenutku obstaja več kot 1200 različnih tematskih domen (vir). Da boste vedeli, kakšno skupino le-te sploh tvorijo, naj vam jih nekaj naštejemo: .blog, .center, .agency, .news, .tips, .ninja, .surf, .casino, .marketing, .recipes, .reviews, …

Takojšnje »sporočilo« obiskovalcem

Kaj lahko pričakuje obiskovalec, ki obišče spletno stran z domensko končnico .si? Najbrž le to, da bo spletna stran postavljena v slovenskem jeziku. In kaj lahko pričakuje tisti, ki obišče stran s končnico .com? Brez dodatnih podatkov praktično karkoli. Kaj pa lahko pričakuje obiskovalec, ki obišče spletno stran z domensko končnico .recipes? Zagotovo bo šlo za stran z recepti, kar bo uporabniku spleta jasno, še preden bo sploh kliknil na povezavo.

Tematske domene so večinoma cenovno ugodne

Glede na to, da registracija generične ali nacionalne domene običajno stane nekje od 10 do 15 €, strošek pa je treba poravnati le enkrat na leto, lahko zapišemo, da je cena domene ugodna. Tudi za tematske domene velja enako, saj so večinoma dostopne v enakem cenovnem rangu.

Seveda obstajajo tudi izjeme, tako v pozitivno kot negativno smer. Zelo poceni je denimo domena .click, ki jo lahko registrirate za manj kot 10 €. Po drugi strani pa ne moremo mimo omembe končnice .luxury, za katero je potrebno odšteti okoli 500 €. Toda naj zapišemo še enkrat: večina priljubljenih tematskih domen je cenovno povsem primerljiva z generičnimi in nacionalnimi.

Registracija možna tudi pri domačih registrarjih

Najboljši domači registrarji sledijo trendom in v svojo ponudbo redno dodajajo novosti. Nič drugače ni s tematskimi domenami, ki jih lahko registrirate pri kar nekaj slovenskih registrarjih. Najlepši primer predstavlja NEOSERV.si, kjer po ugodnih cenah nudijo že skoraj 400 različnih tematskih domen.

Glavna prednost registracije domene pri domačem ponudniku je v tem, da je strankam vedno na voljo ekipa, ki je v primeru težav dostopna 24 ur na dan. Prijazna in odzivna podpora pa je v nekaterih primerih lahko vredna zlata!

Comments are closed.