V čem se razlikujejo brezplačni in plačljivi SSL certifikati?

Tom 11. decembra, 2017 Komentarji so izklopljeni za V čem se razlikujejo brezplačni in plačljivi SSL certifikati?
V čem se razlikujejo brezplačni in plačljivi SSL certifikati?

Če ste mislili, da med brezplačnimi in plačljivimi SSL certifikati ni bistvenih razlik, ste se motili. Pravzaprav, če dobro pomislite, je povsem logično, da med plačljivo in brezplačno storitvijo morajo obstajati določene razlike. V nasprotnem primeru se namreč ne bi nihče odločil za plačljivo različico. Le zakaj bi zapravljal po nepotrebnem?

V nadaljevanju vam predstavljamo pet bistvenih razlik, ki vas bodo najverjetneje prepričale, da brezplačen SSL certifikat ne predstavlja najboljše izbire. No, v nekaterih primerih zares zadostuje, ampak o tem več nekoliko kasneje.

1. Brezplačen SSL certifikat obstaja samo kot domenski. To pomeni, da se pred njegovo izdajo preveri le lastnika domene, pa še to verifikacija poteka avtomatsko. Pri plačljivem certifikatu pa obstajata tudi poslovni in razširjeni, kjer se poleg verifikacije lastništva domene opravi še verifikacija podjetja, ki z domeno upravlja. Ravno zaradi slednje je zloraba certifikata praktično nemogoča, medtem ko za domenski certifikat kaj takšnega ne moremo napisati.

2. Obiskovalci bolj zaupajo spletni strani s poslovnim/razširjenim certifikatom. Ker se pri omenjenih vrstah preveri tudi samo podjetje, ne pa zgolj lastništva domene, je zaupanje obiskovalcev do spletnega mesta mnogo večje. Zaradi večjega zaupanja pa se izboljšajo tudi poslovni rezultati. To je najbolj vidno pri spletnih trgovinah, kjer se odstotek realiziranih naročil poveča. Slednje so dokazale mnoge študije.

3. Plačljivi SSL certifikati nudijo možnost pečata ali zelene naslovne vrstice. Ko kupite plačljiv SSL certifikat priznanega izdajatelja (npr. Comodo), vam pripada tudi pečat – vizualni element, ki ga lahko na svojem spletnem mestu prikažete obiskovalcem. Z njim v očeh obiskovalcev zgradite še dodatno zaupanje. Največjo vlogo pri tem pa ima zelena naslovna vrstica, ki jo omogoča le razširjeni SSL certifikat.

Pečati SSL certifikatov Comodo

4. Brezplačni SSL certifikat ne nudi nobene garancije. Dodatna razlaga ni potrebna, saj je povsem logično, da z brezplačno storitvijo uporabnik ne pridobi kakršnekoli garancije. To pa ne velja za plačljive certifikate, kjer so garancije izjemno visoke. Če ostanemo pri prej omenjenem izdajatelju Comodo, se garancija giblje od 10.000 in vse do 1.750.000 dolarjev.

5. Pri uporabi brezplačnega certifikata ne računajte na pomoč. V kolikor česa ne boste znali narediti ali pa vam ne bo delovalo, kot bi moralo, se boste morali znajti sami. Rešitev boste najlažje poiskali na spletu. Če pa se boste odločili za plačljiv SSL certifikat, se boste z vprašanjem lahko obrnili na ponudnika, ta pa vam bo v kratkem času podal odgovor z vsemi potrebnimi pojasnili. Morda vam SSL certifikat celo brezplačno namesti.

NASVET: Ali certifikat potrebujete za blog oziroma za preprosto osebno spletno stran? V tem primeru bo brezplačen SSL certifikat najverjetneje zadostoval. Za kakršnokoli drugo situacijo, torej za spletno stran podjetja, spletno trgovino, spletni portal ali kaj podobnega, pa je edina logična izbira plačljiv certifikat.

Comments are closed.