Zakaj in kako pohitriti WordPress?

Tom 3. maja, 2018 Komentarji so izklopljeni za Zakaj in kako pohitriti WordPress?
Zakaj in kako pohitriti WordPress?

Kako hitro deluje vaša WordPress spletna stran, lahko preverite na različne načine. Za začetek lahko stran enostavno odprete, jo »preklikate« in na ta način ocenite, kako hitro deluje v primerjavi z drugimi spletnimi stranmi. Poleg tega lahko uporabite tudi različna spletna orodja, namenjena ocenjevanju hitrosti spletišča, na primer naslednja:

Ste ugotovili, da vaša WordPress spletna stran ne deluje najhitreje? Razlogov, zakaj se vam jo izplača pohitriti, je veliko, skoraj vsi pa so tako ali drugače povezani s kakovostjo uporabniške izkušnje. Zagotovo se namreč strinjate, da tudi sami neradi obiskujete spletne strani, ki delujejo počasi.

Hitrost spletne strani in GoogleSte vedeli, da nad počasnimi spletnimi stranmi prav tako ni navdušen Google? Hitrost nalaganja strani je del naprednega algoritma, na podlagi katerega se razvrščajo spletne strani, ko v Google iskalnik vpišemo določeno poizvedbo. Kaj točno to pomeni? Da bo hitrejša spletna stran imela prednost pred počasnejšo in da bo ob nespremenjenih ostalih dejavnikih v iskalniku uvrščena na višje mesto. S tem bo njena vidnost večja, posledično pa tudi obiskanost.

Hitrost delovanja je pomembna pri vseh oblikah spletnih mest. Še posebej pa je pomembna pri spletnih trgovinah, kjer na uspešnost prodaje vpliva prav vsaka sekunda. O tem pričajo številne raziskave, med katerimi je najodmevnejša raziskava največjega e-trgovca Amazon. Rezultati so pokazali, da vsakih dodatnih 100 milisekund vpliva na 1-odstotno zmanjšanje spletne prodaje. Vsekakor zelo zgovoren podatek!

Kako pohitriti WordPress?

Spletni sistem WordPress, na katerem temeljijo tudi številne WooCommerce spletne trgovine, uporabljajo milijoni ljudi s celega sveta. Med njimi so prav tako mnoga podjetja, ki se zavedajo vseh prednosti WordPressa. Le malo pa jih poskrbi za optimalno delovanje sistema, kar pomeni, da njihova spletna mesta delujejo počasneje, kot bi lahko.

Ste se v opisu prepoznali tudi vi? V nadaljevanju vam predstavljamo glavne postopke, s katerimi boste pohitrili svojo WordPress spletno stran. Za večino izmed njih ne potrebujete posebnega programerskega znanja, zato se lahko kar hitro lotite enostavnih nalog.

1. Spletno gostovanje

Predpogoj, da vaša WordPress stran sploh lahko deluje hitro, je kakovostno spletno gostovanje. To ne pomeni, da potrebujete drago namensko ali VPS gostovanje. Če nimate ravno izjemno obiskane spletne trgovine, bo zadostovalo deljeno gostovanje. Prepričajte se, da boste deležni SSD deljenega gostovanja in da boste storitev zakupili pri uglednem ponudniku, kot je pri nas na primer NEOSERV.

NEOSERV

Ponudnik gostovanja NEOSERV.si neprestano vlaga v strežniško opremo, zato ste lahko prepričani, da bo vaša stran gostovala na sodobnem strežniku z vgrajenimi SSD diskovnimi enotami. Hkrati boste pridobili tudi možnost uporabe nadzorne plošče cPanel, ki vam bo pri upravljanju WordPress strani prišla zelo prav. Spregledati pa ne gre tudi izjemne ekipe za podporo naročnikom, ki je dostopna 27 ur na dan (vse dni v tednu).

2. Uporaba PHP 7

Programski jezik PHP 7 v primerjavi s prejšnjo verzijo (PHP 5.6) zagotavlja izboljšano procesiranje kode, ki močno pohitri delovanje WordPress spletnega mesta. Če vam ponudnik gostovanja omogoča uporabo nadzorne plošče cPanel, lahko PHP 7 vključite na povsem enostaven način.

Vpišite se v nadzorno ploščo, poiščite ikono »Izberi PHP Verzijo« in kliknite nanjo. Nato izberite najnovejšo verzijo (trenutno 7.2) in s klikom na gumb »Set as current« potrdite izbiro. To je vse, vaša WordPress stran bi že morala delovati hitreje. Če se slučajno pojavi težava z delovanjem, najbrž uporabljate zastarelo grafično predlogo, ki ne podpira PHP 7. V tem primeru boste morali ponovno izbrati PHP 5.6 ali zamenjati WordPress grafično predlogo.

3. Grafična predloga

Eden izmed razlogov, zakaj je WordPress tako priljubljen sistem za postavitev spletne strani, je zagotovo dejstvo, da je na voljo praktično neomejeno brezplačnih in plačljivih grafičnih predlog. Nekatere vključujejo raznorazne funkcionalnosti, ki zahtevajo nalaganje dodatnih skript, kar upočasnjuje delovanje spletnega mesta.

Svetujemo vam, da še pred postavitvijo spletne strani preizkusite različne grafične predloge in se s pomočjo orodij, ki smo jih našteli na začetku prispevka, prepričate, da izbrana grafična predloga ne upočasnjuje spletnega mesta.

4. Vtičniki

Nekateri vtičniki zahtevajo porabo veliko strežniških resursov, medtem ko so drugi zelo preprosti in samega spletišča skorajda ne obremenjujejo. Kateri so tisti vtičniki, ki najbolj vplivajo na delovanje spletne strani, lahko odkrijete s pomočjo vtičnika P3 (Plugin Performance Profiler).

Če vtičnikov, ki v največji meri obremenjujejo vaše spletno mesto, ne potrebujete nujno, razmislite o njihovi odstranitvi. Prav tako upoštevajte pravilo, da na svoji strani uporabljajte čim manjše število vtičnikov. Z vsakim dodatnim vtičnikom bo namreč obstajala verjetnost, da bo vaše spletišče dodatno upočasnjeno.

5. Slike

Največkrat so prav slike tiste, ki močno upočasnijo delovanje spletne strani. Preden posamezno sliko naložite na spletišče, se prepričajte, da ste jo shranili za uporabo na spletu (ang. Save for Web). S tem bo vaša slika stisnjena, kar se bo poznalo na velikosti datoteke, sama kakovost slike pa bo ostala skoraj nespremenjena. Sliko pred uporabo na spletu prav tako spustite skozi spletno orodje, ki bo poskrbelo za še dodatno kompresijo. Uporabite lahko Kraken.io ali TinyPNG.com.

Kompresija slik

Zelo pomembno je tudi to, da na spletno stran nalagate slike v primernih ločljivostih. Pri tem upoštevajte, da ljudje za brskanje po spletu vse pogosteje uporabljajo mobilne telefone, kjer so zasloni majhni. Zato tudi slike, večje od npr. 1024 x 768 slikovnih točk, niso priporočljive.

6. Predpomnjenje

Pomemben korak, ki se ga marsikateri WordPress začetnik kar malce ustraši, je uporaba vtičnika za predpomnjenje. Toda razlog za strah je povsem odveč, saj obstajajo vtičniki, ki vse delo naredijo namesto vas. Zelo priljubljen je denimo WP Super Cache, ki ga le namestite, vse ostalo pa bo opravil sam.

Uporabite orodje Google PageSpeed Insights pred namestitvijo omenjenega vtičnika in preverite, kako visoko oceno bo prejelo vaše spletno mesto. Nato pa namestite vtičnik, počakajte trenutek in z Googlovim orodjem za hitrostno optimizacijo ponovno opravite test. Po vsej verjetnosti bo rezultat tokrat precej boljši.

7. Redno posodabljanje

Redno posodabljanje sistema WordPress je nujno predvsem zaradi varnostnih razlogov, saj hekerji in zlonamerne skripte težave največkrat povzročajo prav zaradi varnostnih lukenj. Posodabljati je treba jedro sistema, vse vtičnike in nameščene grafične predloge.

Ni nujno, da nadgradnje vsebuje le varnostne popravke. Lahko gre tudi za izboljšavo programske kode, ki spletni strani omogoča hitrejše delovanje. Svetujemo torej vam, da svojo spletno stran redno posodabljate. Pri tem si lahko pomagate tudi z WordPress vtičnikom za samodejno posodabljanje.

Comments are closed.